Bliv ekspert på gulve og undergulve her

håndværker lægger gulv

Gulvet er en stor del af din bolig, både funktionelt men også for udseendet. Gulve bliver lavet i mange forskellige materialer. Der findes for eksempel laminat, beton, epoxy og mange flere. Kig med her for at blive klogere på gulve og undergulve.

Vigtigheden i undergulvet

Du har sikkert spurgt dig selv: Hvad findes der egentlig under gulvet? Svaret er lidt mere komplekst end som så. Der er som regel beton og spånplader som ligger under gulvet. Hvis undergulvet er skævt, kan det f.eks. være svært at lægge et parketgulv.

Det er yderst komplekst at lægge et undergulv, hvorfor det altid anbefales, at du finder en specialist. Der findes eksempelvis virksomheder som Uniplan Danmark, der udelukkende beskæftiger sig med undergulve.

5 forskellige gulvtyper

Nedenstående er der listet 5 forskellige gulvtyper, som kan bruges til guideline, når du har lagt undergulv. Der findes forskellige præferencer når det gælder æstetik og funktionalitet. Listen er lavet med inspiration fra jyllands-posten.dk.

  • Laminat: Et rigtig slidstærkt gulv lavet af papir, som ikke skal vedligeholdes. Det suger på ingen måder olier eller væsker. Hvis du spilder på et laminatgulv, er det nemt at gøre rent.
  • Beton: Hårdt gulv, som er nem at holde rent. Behøves ikke at laves med fuge i mindre rum. Hvis du laver et stort betongulv, skal du lave en delegationsfuge, fordi betonen skal kunne udvide sig og samle sig afhængig af temperaturen.
  • Vinyl: Lavet af plastik og ikke nær så slidstærkt som laminat. Vinyl er meget understøttet af hvad end der ligger under gulvet. Hvis der ligger spånplader eller et parketgulv under med samlinger, vil man kunne se det igennem.
  • Træ: En vaskeægte klassiker! Træ er levende materiale, selvom det bare ligger som gulv, hvilket gør at det trækker sig sammen og udvider sig. Det kræver sin handymand at kunne lægge et trægulv selv – taget underlaget i betragtning, som skal være plant.
  • Epoxy: Epoxy lyder som noget nørdet eller computerrelateret. Men det er intet mindre end en gulvtype, som bliver malet af kunstharpiks. Kunstharpiksen lukker overfladen og gør gulvet hårdt og slidstærkt.

Spar penge på din varmeregning

Der er mange penge at hente på varmeregningen, hvis du investerer i et godt undergulv og gulv. I et gennemsnitshus forsvinder 15 procent af varmen ud gennem gulvet. Derfor skal du være opmærksom på dit gulvs tilstand og kvalitet.