Er du pårørende til en spiseforstyrret?

Privathospital

Det er et af de tabubelagte emner, som man ikke rigtig kan rumme at snakke om. En hændelse som denne sker jo kun for andre men aldrig for én selv. Nu er det altså sket. Følelsen af magtesløshed, sorg og forvirring forplanter sig i dig. For hvordan reagerer man lige, når man pludselig er pårørende til en spiseforstyrret?

Uanset om den sygdomsramte hører til i din kernefamilie, din tætteste vennegruppe eller bare er en bekendt, så kan rollen som pårørende være yderst opslidende og hård. Endnu voldsommere kan følelsen af opgivelse være, som man som pårørende nok ikke kommer uden om. Også denne kan for mange fremstå som et tabu i dagens Danmark.

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Hvis du selv står i denne situation, hvor du skal agere nærværende og støttende overfor en person med en spiseforstyrrelse, så start med, at sætte dig godt ind i, hvad en spiseforstyrrelse er for noget. I første omgang, kan du starte med denne korte gennemgang.  

Der findes et utal af registrerede spiseforstyrrelser i Danmark. De mest velkendte er Anoreksi, hvor den sygdomsramte sulter sig selv, samt Bulimi hvor vedkommende spiser og agerer normalt, men som bag lukkede døre tvinger sig selv til at skille sig af med madindtaget igen – typisk via opkast.

Ydermere findes der en række andre spiseforstyrrelser såsom overspisning, megareksi og ortorexi. De sidste to nævnte handler kort sagt om sundhedsfanatisme, hvor man dyrker motion og generel sundhed i overdrevne dimensioner – en tendens som er i konstant stigning.

Fælles for alle spiseforstyrrelser er at de kendetegner en gruppe mennesker, der har et beskadiget og sygeligt forhold til deres madvaner og/eller krop. For mange sygdomsramte handler det om kontrol. Dette ses eksempelvis ofte hos en bulimiker. Vedkommende føler kontrol over sin vægt, ved at kunne tvangs-opkaste det indtaget mad, når personen finder det tiltrængt.

Der er hjælp at hente.

Det kan virke yderst intimiderende og afskrækkende, at kende til én med en spiseforstyrrelse. Mange pårørende ved ikke hvordan de skal reagere over for den sygdomsramte. Den største hjælp man kan yde en sygdomsramt, er at være til stede. Selve behandlingen skal der professionelle til.

Heldigvis har vi i Danmark mange fantastiske behandlingstilbud til folk med en spiseforstyrrelse. Et af disse foregår på privathospital. Fordelen ved denne type behandling er blandt andet at vigtige fagpersoner som læger, psykologer sygeplejersker og diætister er samlet under samme tag.

På mange privathospitaler tilbydes der ydermere pårørende-hjælp, såvel at venner og familie er godt klædt på, til at hjælpe sygdomsramte gennem sin spiseforstyrrelse.