Spiseforstyrrelser er blevet mindre tabubelagte

spiseforstyrrelse

Der har gennem de seneste år været en stor stigning i antallet af børn (op til 18 år) som kommer i behandling for spiseforstyrrelse. Det viser opgørelser fra Danske Regioner, og det kunne umiddelbart lyde som en rigtig dårlig udvikling, men det er det nødvendigvis ikke.

Det er blevet mindre tabubelagt

Der har været et kæmpe fokus, når der kommer til spiseforstyrrelser, og på at få de unge i behandling så hurtigt som muligt. Det kan nemlig være altafgørende for en med spiseforstyrrelser at han/hun kommer i behandling så hurtigt som muligt, da alt for lav vægt tærer på organerne og kan være livsfarligt på sigt.

Derfor betyder stigningen i behandling af spiseforstyrrelser ikke nødvendigvis, at flere unge lider af en spiseforstyrrelse. En del af det kan også skyldes, at flere af dem vælger at indgå i et behandlingsforløb.

Kigger vi på de konkrete tal, var der ca. 700 i behandling tilbage i 2009, hvor tallene for de seneste år har været lige under 1200 behandlinger. Det er en stigning på hele 71 %.

(Kilde: dr.dk)

Sociale medier bærer en del af skylden

Når vi kigger på de sociale medier, bliver de ofte beskyldt for at skabe spiseforstyrrelse hos unge danskere, fordi de konstant bliver eksponeret for ideal-billeder fra folks hverdag. Det er med andre ord ofte uddrag fra ens liv, hvor billedet med “dellen” på maven bliver frasorteret til fordel fra billeder med salat og fitness.

Vi skal dog ikke glemme, at de sociale medier også har en positiv indvirkning. Det betyder nemlig også, at mange folk har fundet et sted, hvor de tør søge hen for at få svar på spørgsmål omkring deres sygdom. Der findes eksempelvis grupper på Facebook, hvor folk kan dele erfaringer omkring deres spiseforstyrrelse – og på den måde hjælper andre.

Vil skal dog stadig blive bedre til at snakke om det

Rigtig mange med spiseforstyrrelser bliver ikke konfronteret, fordi mange er bange for at italesætte emnet. Det har nemlig været et tabu, men det er vi nødt til at gøre op med. Ofte er personen med spiseforstyrrelse ikke opmærksom på, hvor slemt det egentlig står til – og derfor skal hans/hendes netværk være gode til at turde spørge ind til det.

Så hvis du kender en, hvor spisemønstre ser overdrevent kontrollerede ud og vægten ser ekstremt lav ud, bør du spørge ind. Gør det forsigtigt – og være aldrig bebrejdende eller anklagende – så vedkommende ikke går i forsvarsposition.