Hvor store er konsekvenserne ved en spiseforstyrrelse?

Pige med spiseforstyrrelse der gemmer sig vaek

Unge mennesker går meget op i deres udseende, og det har de altid gjort. Men i en verden, hvor vi på daglig basis eksponeres for fejlfrie og uopnåelige kropsidealer, bliver slankekuren hurtigt til en tvangstanke eller træningsrutinen til en besættelse.

I visse tilfælde kan det ende ud i en spiseforstyrrelse, der kan have langvarige konsekvenser for det unge menneske. Hvilke konsekvenser er der i så fald tale om? Det vil du være blevet meget klogere på, efter du har læst denne artikel.

Hvem får typisk spiseforstyrrelser?

Man estimerer, at der i Danmark er 75.000 mennesker, der lider af spiseforstyrrelser. De fleste af dem har udviklet sygdommen i teenageårene, og størstedelen er piger. Imidlertid forsøger ca. tre procent af alle drenge at kontrollere deres vægt ved metoder, der er usunde for deres krop.

Det særligt i teenageårene, at man er udsat for at få en spiseforstyrrelse, da vi begynder at lægge mærke til vores krops besynderlige forandringer. Samtidig begynder vi at spejle os i hinanden, og vi får en trang til at skabe vores egen identitet. Imidlertid betyder det ikke, at alle unge er udsat for at få spiseforstyrrelser.

Det er typisk unge mennesker med lavt selvværd og identitetsusikkerhed, der udvikler symptomer. Svaret er dog ikke så entydigt, da vi ved, at mange unge oplever at være usikre på sig selv. Derfor må vi gå et spadestik dybere for at forstå lidelsens omfang.

 

Hvorfor får man spiseforstyrrelser?

Der findes ikke et endegyldigt svar på, hvorfor man får en spiseforstyrrelse. Både kulturelle, sociale, psykologiske, biologiske og genetiske årsager spiller ind. Derfor findes der en lang række kausale grunde, som kan fremprovokere en spiseforstyrrelse. Oftest involverer det en utilfredshed over eget udseende, angsten for ikke at passe ind eller længslen efter at have kontrol over sit liv.

Måske føler du en utilfredshed med din krop i forhold til det polerede skønhedsideal skabt af medierne. Her sætter modeller, skuespillere og musikere standarden. Dog blev billedmanipulation ikke opfundet i går, og det bruges selvfølgelig flittigt inden for ”skønhedsindustrien”. Blandt andet bliver kvindelige modellers ben gjort længere, og mændenes skuldre bliver gjort bredere. Dette kan virke angstprovokerende for unge mennesker, der kan få opfattelsen af, at de ikke kan leve op til ”standarden”.

Derudover er unge mennesker i farezonen, da de skal træffe en lang række vigtige beslutninger her i livet i en tidlig alder. Hvilket arbejde vil jeg gerne have, og hvilken uddannelse skal jeg i så fald tage? Hvornår skal jeg flytte hjemmefra, og skal jeg i så fald bo alene, med en fremmed, en kammerat eller en kæreste, og hvad er mon den bedste løsning? Det hele kan utvivlsomt virke meget uoverskueligt. Netop derfor ses det tit, at unge mennesker forsøger at styre, hvad de spiser, og hvor meget de spiser for at have kontrol over den ene del af deres liv.

 

Hvilke konsekvenser medfører spiseforstyrrelser?

Din krop bliver udsat for et stort pres, hvis du får en spiseforstyrrelse. Derfor kan dit helbred få varige mén, såfremt spiseforstyrrelsen ikke behandles i tide. Dertil kan det blive så grelt, at du aldrig vil slippe af med sygdommen eller de medfølgende psykiske skavanker.

Ved at sulte dig selv, overspise, kaste op eller træne i et ekstremt niveau over længere perioder kan du få varige fysiske konsekvenser, der blandt andet kommer til udtryk som:

  • Mave- og tarmproblemer
  • Skader på tænderne
  • Hårtab
  • Forsinket pubertet eller ophør af menstruationen
  • Muskelkramper
  • Knogleskørhed

Det siger næsten sig selv, at man ikke kan udsætte sig selv for alle disse lidelser uden, at det går ud over psyken. Det er for eksempel ikke sikkert, du nogensinde kommer til at få et naturligt forhold til din krop, eller den mad du spiser. Blandt andet beretter tidligere patienter om, at de spiser for at holde en vægt, men at de ikke længere nyder maden, de spiser.

Spiseforstyrrelser er med andre ord ikke til at spøge med, og vi bør gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe folk med lidelsen til at komme i behandling hurtigst muligt. Fra tid til anden er en udstrakt hånd og lidt omsorg alt vi behøver for at komme videre.

 

Læs mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside om spiseforstyrrelser:

http://www.sst.dk/publ/materialer/spiseforstyrrelser/fakta/fakta.html